DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Základní škola a Mateřská škola Třebívlice

Archiv 2009/2010

Čtvrtý ročník výstavky keramiky na škole

Ve středu 9. a ve čtvrtek 10. června děti z keramického kroužku uspořádaly už čtvrtý ročník výstavky svých prací.

keramika

K vidění byly věci, které děti vyrobily ve druhé polovině letošního školního roku. Ty předcházející jsme zájemcům ukázali už v zimě na dnu otevřených dveří. Předvedli jsme se tedy se svým pětiměsíčním snažením a určitě bylo na co se dívat. Všichni, od začínajících prvňáků až po zkušené páťáky se chtěli pochlubit.

keramika

Nejen s výrobky, ale i s přípravou výstavky samotné jsme si dali práci. Návštěvníků jsme ale přesto přivítali mnohem méně, než třeba v loňském roce. Docela nám bylo líto, že o naše dílka je tak malý zájem. Že by bylo lepší tvořit už jen sobě pro radost ?

keramika

A tak alespoň pro ty, kteří nepřišli, protože opravdu nemohli, nabízíme pár fotografií.

keramika

Takže, co jsme to vlastně vyrobili? A na co se mohou těšit maminky, tatínkové, babičky a všichni ti, které se chystáme obdarovat? Co zkrášlí naše pokojíčky?

keramika

Na stěnu můžeme pověsit obrázek s pampeliškou, roztomilou kočičku, kluka nebo holčičku, na stůl se bude hodit "tužkovník" a po pokoji nám může létat keramický ptáček. A pokud naše pokojové květiny zrovna nekvetou, pomůže jim k větší kráse námi vyrobený kvítek na špejli. Určitě i pro všecky další věci, které tu vidíte se najde nejaké místečko a jistě někoho potěší.

keramika

Všem přejeme krásné a pohodové prázdniny plné sluníčka a už se těšíme na podzim na další "blátihrátky".

keramika

Děti z keramického kroužku.

keramika


Výlet na prvním stupni 2010

Na zážitkový školní výlet vyrazily děti z prvního stupně v pondělí 7. června

školní výlet 2010

Na hrad v Budyni se vrátil jeho původní majitel,aby pozval malé učence-děti ze školních lavic a porovnal dobu, ve které žil on a ve které žijí děti.

školní výlet 2010

Netradiční prohlídka hradu byla letos zaměřená na alchymii.

školní výlet 2010

Součástí zážitkového dne bylo divadelní představení, rytířské hry, soutěže, naučná stezka v lužním lese, dobové stánky a výstava látkových hraček.

školní výlet 2010

Výlet i počasí vyšlo skvěle.

školní výlet 2010


Oslava Dětského dne na škole ve znamení sport

Žákyně a žáci ZŠ Třebívlice z II. stupně se 1. června 2010 zúčastnili Sportovního dne. Soutěžilo se v přehazované ve dvou kategoriích - mladší a starší žáci.

dětský den

Všichni se s nadšením a vervou snažili zvítězit nad soupeři a dosáhnout co nejlepších výsledků. Někteří svých cílů dosáhli, avšak jiným úsměv na tváři zmizel.

dětský den

Konec Sportovního dne jsme krásně zakončili vyrovnaným florbalovým zápasem, ve kterém se pokusili bojovat i ti, co florbalovou hůl drželi poprvé v ruce.

Sportovní den

Byl to jeden z nejhezčích Sportovních dní. Všichni jsme si jej užili a panovala velmi dobrá nálada.

dětský den

Na závěr pro všechny družstva byly připraveny sladkosti a diplomy.

No a jak to celé dopadlo?


Osmáci reprezentovali školu v Praze

Dne 25. 5. 2010 se zúčastnilo družstvo žáků z 8. třídy šifrovací Technoplaneta 2010. Probojovali se do finále z internetových kol na www.technoplaneta.cz , kde luštili žádné šifry.

Technoplaneta

Zahájení proběhlo kolem 9. hodiny, po něm se rozdaly první šifry a mohlo se začít soutěžit. Zdatnější a zkušenější týmy se do luštění pustily okamžitě a byly znát jejich zkušenosti.

Technoplaneta

Náš tým si sice moc dobře neporadil s 1. šifrou, ale po prozrazení hesla už jsme šli na 2. šifru, ta nám vyšla bez žádných nápověd, další šifry už šli jako by sami a náš tým to začalo bavit o to víc. 

Technoplaneta

Jen u 7. šifry to malinko škobrtlo, protože systém odesílání správných odpovědí trošku selhal, ale i to se může stát. konec šifrovací soutěže byl v 15:30 a po tom vyhlášení, kde jsme se dozvěděli, že na 1. místě se umístil tým HMYZÁCI z Brna, na 2. místě skončili STARGATE z Frenšátu pod Radhoštěm a na třetím místě byl tým ZASELAMY z Bratislavy.

Technoplaneta

Náš tým (LAMKY) se na svém premiérovém vystoupení umístil na krásném 23. místě. Soutěže se zúčastnilo 40 týmů, z toho 38 dokončilo soutěž. Soutěž se nám velice líbila a těšíme se na 6. ročník.

Technoplaneta


Návštěva vězeňské služby u nás ve škole

vězeňská služba

Dne 21. 5. 2010 k nám na školu zavítalo několik pracovníků věznice s ostrahou v Bělušicích i s chlupatým doprovodem.

vězeňská služba

 První část se odehrávala na malém hřišti ta tělocvičnou a bylo to určené pro celou ZŠ Třebívlice.

Nejdříve nás seznámil se zbraněmi používanými vězeňskou ostrahou pan Lácha a potom nás pan Petr Žižka obeznámil o služební kynologii. Dokonce byl i tak laskav, že nám odpověděl na několik záludných otázek.

vězeňská služba

Poté přišly tolik očekávané ukázky práce a výcviku pejsků.

vězeňská služba

První nám předvedl Arek svou dokonalou poslušnost, který v nás vyvolal leckdy i úsměvy. Tento pejsek byl takový dobrák, že nechal děti i aby si ho pohladily. Nutno přiznat, že i autorka tohoto článku si jeho měkoučký kožíšek podrbala.

vězeňská služba

Jako druhý nám předvedl své kvality kříženec dobrmana s labradorem Drago, který nám předvedl hledání drog v autě paní zástupkyně. Samozřejmě, že sáček s drogami tam byl dodán pracovníky věznice.

vězeňská služba

Nakonec v nás upřímný obdiv vyvolal dobrman Derick svým talentem ke kousání. Pana Žižku zvesela proháněl a se stejným nadšením i kousal. Pan Nietsch měl co dělat, aby ho na vodítku udržel. Všichni museli uznat, že by ho nechtěli poznat bez vodítka a nalačno.

image

vězeňská služba

Celou návštěvu zakončila beseda žáků druhého stupně se speciální pedagožkou paní Danuší Vránovou, která nám zodpověděla otázky ohledně života ve věznici.

vězeňská služba


Turnaj ve vybíjené - Preventan - Cup

Žáci páté třídy se zúčastnily turnaje ve vybíjené-Preventan Cup,který se konal v Lovosicích.

vybíjená

zahájení...

vybíjená

naše družstvo vedené Mgr. Marcelou Rulfovou

vybíjená

Nevyhráli, ale den si skvěle užili...


Příprava předškoláků zahájena

Na škole opět zahájena příprava předškoláků

předškoláci

Každý se nejprve představil

předškoláci

Každou středu se budoucí prvňáčci scházejí ve škole,aby se hravou formou připravili na budoucí školní docházku.

předškoláci

Jsou moc šikovní a určitě budou skvěle připraveni.

předškoláci


Baronka CUP 2010 - Turnaj vesnických škol ve florbale

baronka cup

Jako každoročně probíhal v Třebívlicích na víceúčelovém hřišti turnaj vesnických škol ve florbale - BARONKA CUP 2010. Tentokrát od 08.30 - 13.30 hodin.

baronka cup

Na úvod nás jako minulý ročník navštívilo spoustu čarodějů a čarodějek z prvního stupně. Kroužek Country tanců nám zatančil ve svých filipo - jakubských šatech.

Na úvod vystoupil starosta obce Třebívlice Mgr. Josef Seifert. Došlo na krátké poučení k turnaji a všichni už se těšili na zahájení.

baronka cup

I letos se utkání zúčastnilo 8 družstev z těchto škol : Základní škola Třebívlice, Žalhostice, Mšené - lázně, Budyně nad Ohří, Třebenice a Dětský domov Dlažkovice.

baronka cup

Úvodní vhození provedl hlavní sponzor turnaje pan Jan Dienstl ze Zámeckého vinařství v Třebívlicích a místostarosta obce.

baronka cup

Pořadí :

1.                DD Dlažkovice A
2.                ZŠ Třebívlice A
3.                ZŠ Třebenice
4.                ZŠ Budyně n/O
5.                ZŠ Mšené - lázně
6.                ZŠ Žalhostice
7.                ZŠ Třebívlice B
8.                DD Dlažkovice B

baronka cup

Celý turnaj se hrál velice slušně. Po celou dobu turnaje nebyl nikdo vyloučen. Jako každý rok se i tento turnaj povedl a všichni se těší na další, již 4. ročník. Turnaje se zúčastnilo na 100 žáků z těchto škol.

baronka cup

V 13.15 hodin proběhlo vyhodnocení turnaje. Každé mužstvo dostalo diplom a drobné ceny věnované sponzory. První tři celky si odnesly, jako minulé ročníky poháry.

baronka cup

Naše mužstvo mladých žáků získalo další zkušenosti a obsadilo krásné sedmé místo. Naši starší žáci nestačili pouze na družstvo Dlažkovic a skončilo na krásném druhém místě.


Soutěž pro žáky 2. stupně a víceletých gymnázií - Cambridge

Úspěšní sedmáci

projekt - Cambridge

Družstvo zástupců sedmé třídy naší školy se zúčastnilo soutěže v anglickém jazyce. Soutěž pořádalo nakladatelství Cambridge University Press, byla korespondenční a probíhala v období od října 2009 do března 2010.

projekt - Cambridge

Žáci řešili v angličtině úkoly z různých oblastí (matematika, zeměpis, dějepis aj.) a využívali své znalosti reálií anglicky mluvících zemí.

projekt - Cambridge

projekt - Cambridge

projekt - Cambridge

projekt - Cambridge

Soutěže se zúčastnilo 89 třídních kolektivů z celé republiky a zástupci naší školy skončili na skvělém 13. místě.

projekt - Cambridge

Naše družstvo soutěžilo pod vedením učitelky anglického jazyka Ing. Ivany Svobodové v tomto složení: Michaela Filousová, Michaela Gebhartová, Václav Kugler, Kamila Kotlářová, Josef Mareš a Petra Michalcová.


Na školu zavítala krajta

Návštěva z hadího světa

Krajta na škole

Dne 26. 4. 2010 se k nám na školu vydala prapodivná návštěva ze zvířecí říše. Byla jím krajta tmavá, paradoxně zrovna albín. Přijela se svým dvoučlenným člověčím doprovodem. Všichni byli z krásného hada na větvi.

Krajta na škole

Pan Zeman nám o ní povyprávěl mnoho zajímavého od detailů o jejím přirozeném prostředí, přes tělesnou stavbu až po důležité informace pro budoucí chovatele.

Krajta na škole

Zájemci si mohli na dvou a půl metrového, sedm kilo vážícího hada sáhnout a ti šťastnější ji měli na okamžik okolo krku. Nutno podotknout, že jako šála by byla dokonalá.

Krajta na škole

Všechny pobavil krajtin přirozený talent lézt pod tričko, jak poznala statečná paní učitelka Reinhartová, tak jako záliba v prohledávání kapes, jak poznal na vlastní kůži Marek Rybář.

Krajta na škole

Pro mnohé to byl krásný a nezapomenutelný zážitek.

Krajta na škole


Madony bez kalhotek - návštěva divadla v Mostě

odjezd do divadla

Dne 12. dubna 2010 navštívili žáci 8. a 9. třídy divadlo v Mostě. Vystoupení se nazývalo " Madony bez kalhotek " a moc se všem líbilo.

divadlo

A o čem to bylo ?

Motto
Diskomuzikál o tragikomice našeho ukradeného mládí.

madony

Madony bez kalhotek je původní český muzikál napsaný přímo pro Městské divadlo v Mostě. Autorem tohoto zčásti autobiografického díla je kdysi známý mostecký dýdžej Filip W. Vogl.
Srozumitelný příběh Madon bez kalhotek nás zavede do první poloviny osmdesátých let, kde budeme sledovat osud dýdžeje Filipa, takový, jakých bylo v té době mnoho.


Vidíme tehdejší život s jeho krásami, strastmi i absurditami. Ve Filipově příběhu se prolíná láska, naivita mládí a humor, ale také "podrazáctví", udavačství, osamocenost a touha po svobodě. To vše se slévá do působivého celku, který, třebaže s uměleckou nadsázkou, tu podivnou dobu vystihuje.


Madony bez kalhotek nejsou určeny jen pro mladé lidi, ale chtějí oslovit také starší generaci, která tuto dobu zažila konkrétně. Mladý inscenační tým kolem režiséra Nikolaje Peneva (který se v Mostě uvedl úspěšnou komedií Paní ministrová) co nejvíce využívá uměleckých a technických možností našeho divadla, k čemuž patří pohyb malé i velké točny, světelné efekty, energické choreografie, živá kapela na scéně či projekce na velká plátna. V muzikálu vedle původních písní (jejichž autorem je ředitel teplické konzervatoře Milan Kubík) zazní také autentické světové hity té doby, například od Stinga, Mika Oldfielda, George Michaela, Europe nebo Eurythmics.


Školní akademie ZŠ Třebívlice 2010

školní akademie 2010

Jako pokaždé byl plný sál spokojených diváků.

školní akademie 2010

Taneční skupina Dark dance žáků 6. a 7. třídy se svým Hip- hopem

Po vystoupení taneční skupiny Dark dance se chopila svého úkolu moderátorská dvojice z deváté třídy Olča Berkyová a Ondra Berky.

školní akademie 2010

No a pak už to jelo jako na drátku

školní akademie 2010

Vystoupení pěveckého sboru Granátek - lidové písně

školní akademie 2010

na řadu přišla Mateřská škola s pásmem básniček a písniček

školní akademie 2010

1. třída si připravila vystoupení - "Já jsem muzikant" ( ukázka zpěvu a hudebních nástrojů )

školní akademie 2010

No  a na scénu přišla 2. třída s programem - "My jsme ta Šmoulata"

školní akademie 2010

Po nich přišlo na řadu vystoupení kroužku Country tanců

školní akademie 2010

3. a4. třída si připravila hru - "O jablku"

školní akademie 2010

Následovalo vystoupení žákyně ZUŠ  na kytaru - Nikoly Rulfové

školní akademie 2010

Po ní následovalo vystoupení jejích kamarádů Patrika Janoucha a Štěpánky Dvořákové

školní akademie 2010

Taneční kreace předvedl kroužek Country tanců

školní akademie

Poté vystoupil Jakub Reinhart z osmé třídy se skladbou Greve sleeves

Poté nastoupili žáci páté třídy s pásmem Večerníčků

školní akademie 2010

nemohla zde chybět ani umělecká dvojice Pat a Mat

nebo Krkonošská pohádka

školní akademie 2010

Poté se opět na scénu dostavil Pěvecký sbor Granátek - žertovné písně

školní akademie 2010

Publikum rozdováděla svým vystoupením skupina OMG ze sedmé třídy

školní akademie 2010

Svou novodobou "Karkulkou" pobavila šestá třída

školní akademie 2010

Na scénu vplula osmá třída se svým pásmem tanců – Mazurka, valčík, kankán..

 

školní akademie 2010

A na závěr jejich vystoupení něco z mládežnického umění - Hip - hop

školní akademie 2010

se svým druhým vystoupením se rozloučil i kroužek Country tanců

školní akademie 2010

Na závěr Olča a Ondra poděkovali všem vystupujícím, divákům a deváťáci předali květiny svým učitelům za přípravu na Akademii a k jejich předchozímu Dni učitelů. Pak už pódium patřilo jim. Svým vystoupením finalistů Superstar - Príbeh nekončí udělali tečku za krásným večerem. Některým z přítomných se podařilo i uronit slzy.

školní akademie 2010


Jaro přichází do školy

Co nového na 1. stupni ?

morena 3

Vynášení Moreny– 5.třída

školní karneval

Karneval

vítání jara

vítání jara

Další loučení se zimou-Vítání jara. Zdobení stromu stužkami.

školní karneval

Karneval 1.stupně se konal na konci února v tělocvičně.

školní karneval

Žáci si užili zábavný den plný her,soutěží a tance.

kouzelník

Dominik Dobeš ukázal své kouzelnické umění.


Okresní kolo olympiády v českém jazyce

Okresní kolo olympiády v českém jazyce

olympiáda

Okresního kola olympiády v českém jazyce se v Litoměřicích 15. března 2010 účastnily Jana Kozlová a Anna Zelenková. Měřily své schopnosti s dalšími 37 žáky 8. a 9. tříd základních škol a gymnázií.

Anna Zelenková zabodovala a skončila na krásném 2. místě ( zajistilo jí to postup do krajského kola ). Ani Jana Kozlová nedopadla špatně - umístila se na 16. - 20. místě.

Pro zajímavost - slohové téma znělo : Sedím na nádraží a dívám se na …. ( Jak byste pokračovali vy ? )


Na hodině přírodopisu - Užovka tenkoocasá

Užovka tenkoocasá - thajská na škole

užovka na škole

V rámci hodiny přírodopisu - plazi nás navštívil pan Zeman a přinesl nám ukázat užovku. Hodina byla velmi pěkná a rychle při jeho vyprávění utekla. Někteří z ní měli velikánský respekt.

užovka na škole

Něco o užovkách vám přinášíme níže.

užovka na škole

Orthriophis taeniurus ssp. friesei, která pochází z Tchajwanu se u nás zřejmě chová nejčastěji a je se svými až 250 cm v dospělosti asi největší ze známých poddruhů. Chov tohoto hada se nijak výrazně neliší od chovu užovek rodu Elaphe, denní teploty do 30°C, s možným nočním poklesem na 20 - 24°C. Terárium pokud možno velké a raději vyšší, s dostatkem větví na šplhání a větší mísou s vodou, neboť se velice ráda koupe. V zimním období je žádoucí snížit po dobu tří měsíců teplotu až téměř k 15°C a dodržet tzv. období klidu, které velice pozitivně stimuluje jarní páření hadů. Krmíme jakoukoliv potravou přiměřené velikosti ( kuřata, hlodavci). Tito hadi jsou většinou nevybíraví a s chutí přijmou kteréhokoli savce či ptáka vhodných rozměrů. Na jaře, po období páření snášejí samice 10 - 15 kožovitých vajec, z kterých se zhruba po 65 dnech a při inkubační teplotě 28°C, líhnou asi 50 cm mladé užovky. Ta po prvním svlékání dobře přijímají mláďata laboratorních hlodavců.

užovka na škole

O něco vzácněji se v teráriích setkáváme s nominotypickým poddruhem Orthriophis taeniurus ssp. taeniurus, který dorůstá jen asi do 160 cm a není tak pestře a kontrastně zbarvený. Jedinci z přírody často zastrašují prudkým kmitáním svého tenkého ocasu a zuřivě koušou do všeho, co se hýbe. Užovka tenkoocasá se časem zpravidla zklidní a stane se absolutně nenáročným a vytrvalým chovancem.

užovka na škole

Latinsky: Orthriophis taeniurus

Čeleď: Colubridae

Synonyma: Užovka thajská

Rozšíření:

Indonésie, Malajsie, Taiwan, Vietnam, Singapur, Thajsko, Japonsko, Čína, Indie, Laos, Barma.

Potrava:

V přírodě loví především krysy, potkany a myši, dále ještěrky a ptáky, a také požírají vejce z hnízd ptáků i ještěrů. V zajetí požírají myši, malé krysy a kuřata.

Rozmnožování:

Samice kladou 10-15 kožovitých vajec.
Inkubace trvá 60 dnů. Mláďata přijímají holátka myší a krys. Dospívají po druhém roce života.

Charakteristika:

Chová se v prostorném teráriu, kde musí být místo pro odpočinek a větev pro šplhání. Důležité je ponechat dostatek volného prostoru na dně. V teráriu vytvoříme pro hada prostor pro úkryt - z kůry nebo převrácené nádoby s otvorem, který neumísťujeme přímo pod světlo.

Teplota pro chov přes den je ideální 26-30°C, s lokálním vyhříváním na 35°C, v noci pak pokojová teplota. Na vlhkost není příliš náročná, stačí každý den orosit substrát. UV záření není nutné, přes léto stačí umožnít občasné vyhřívání na přímém slunci. Jako substrát na dno použijeme písek (hrubší), rašelinu, lignocel, nebo tyto materiály smícháme. Substrát vyměňujeme podle potřeby. Do terária umístíme misku s odstátou vodou, tak velkou, aby se do ní vešel celý had a vodu dle potřeby pravidelně vyměňujeme. Severní poddruhy je třeba zazimovat. Délka i zbarvení hadů se liší podle místa původu.

užovka na škole


Okresní kolo Olympiády v německém jazyce

Další úspěch našich děvčat na olympiádě v německém jazyce

olympiáda

Dne 10.2.2010 se konalo okresní kolo olympiády v německém jazyce. Obě naše účastnice se umístily na prvních místech. Témata byla sice obtížná, ale obě dívky si poradily.

Anička Zelenková skončila 2. a Janička Kozlová 3. Výsledky byly těsné.


První stupeň v divadle

Na první stupeň zavítalo Divadlo Karla Čapka z Hradce Králové

Dne 4. února 2010 zpestřilo vyučování na prvním stupni divadélko Karla Čapka z Hradce Králové. Jednalo se o herecko - loutkovou dopravní pohádku - Jak Honza přešel na červenou.

Pohádkový Honza se pustil do boje s babou havárií.

Za pomoci veverky Čiperky i dětí se naučí všechny dopravní značky a nástrahy křižovatek. Zlá baba je přemožena a na silnici opět vládne pořádek a bezpečnost.

Moc hezké a poučné představení, které se nám všem líbilo.


Školu navštívil tygr Čiko

V úterý 2. února 2010 mezi nás zavítal tygr Čiko se svými cvičiteli a byl to opravdu zážitek. V tělocvičně se nám předvedl v celé své kráse.

vystoupení tygra

Mnoho jsme se o něm dozvěděli. Jaké je jeho přirozené prostředí, jak žije, jaké má zvyky, jak loví.

vystoupení tygra

vystoupení tygra

Moc se nám to líbilo a každá třída se s ním i vyfotila.


Informace k SRDPŠ

Způsob využití dobrovolného příspěvku

Z těchto prostředků se přispívá žákům na :

- odměny za vědomostní soutěže a olympiády ( ČJ, Nj, Bio, D, Z )
- odměny v rámci akce Den dětí
- doprava do divadla a na exkurze
- besedy s odborníky, ukázky výcviku zvířat ( Dravci a sovy, Tygr )
- kulturní vystoupení pro žáky
- cestovné a startovné ve sportovních soutěžích, v dopravní soutěži a v soutěži Mladý zdravotník
- výzdoba školy např. Den otevřených dveří
- prezentaci školy např. Akademie
- fotografie do školní kroniky
- občerstvení pro děti při sportovních soutěžích a Dnu dětí
- dárky pro děti k zápisu do první třídy a pro prvňáčky


Zápis do 1. třídy - 28. ledna 2010

Zápis do 1. třídy

Dne 28. ledna 2010 proběhl zápis do 1. třídy. K zápisu se dostavilo celkem 18 dětí v doprovodu rodičů.

zápis do 1. třídy

14 dětí bylo zapsáno, u 4 dětí rodiče požádali o odklad školní docházky.

zápis do 1. třídy

Budoucí prvňáčkové prokazovali dovednosti v kreslení, znalost barev, tvarů, matematických představ, říkali básničky nebo zpívali písničky.

zápis do 1. třídy

Na památku si odnesli pamětní list, knížku Zábavné úkoly pro předškoláky a drobné dárečky vyrobené dětmi ZŠ.

zápis do 1. třídy


Návštěva divadla v Mostě

Sluha dvou pánů

8. ledna 2010 se šesťáci a sedmáci vypravili do Městského divadla v Mostě na komedii Carla Goldoniho - Sluha dvou pánů.

sluha dvou pánů

Hlavní hrdina - věčně hladový Truffaldino - si doopravdy dost troufal. S vypětím všech sil, díky mazanosti, vynalézavosti, upovídanosti se mu dařilo sloužit 2 pánům.

sluha dvou pánů

Nakonec vše dobře dopadlo - zápletky se vyřešily, milenci se našli a i hlavní hrdina se oženil.

sluha dvou pánů

V roli Truffaldina se "vyřádil" herec Jiří Kraus.


Sportovní klání fotbalového a florbalového kroužku na závěr roku

Fotbalové klání rodičů proti dětem

V neděli 20. prosince 2009 se uskutečnilo utkání rodičů proti dětem. Školní fotbalový kroužek pořádal rozlučkový turnaj na závěr roku.

Sešli se mladší žáci a přípravka. Proti nim se postavili tátové. A bylo na co koukat. Nejen, že mladí ukázali co vše se za 4 měsíce naučili, ale strávilo se pěkně nedělní odpoledne.

Kdo přišel nelitoval. No a rodiče - tátové ukázali, že fotbal ještě hrát nezapomněli a mámy, ty fandily na obě strany.

Povánoční sportovní klání dětí a rodičů ve florbale

V neděli 27. prosince 2009 se v Třebívlicích a blízkém okolí nechaly v některých domácnostech odpočinout počítače a televizory. Rodiče a přátelé místní školy ve spolupráci se školním kroužkem florbalu a místním Sokolem pořádali akci : " Dejme pauzu počítači a cukroví !".

V místní sokolovně se sešlo od 13.00 hodin na 70 příznivců tohoto sportu. Žáci místního školního kroužku vyzvali své rodiče a bývalé žáky školy ke změření sil. Kdo nemohl sportovat, přišel alespoň podpořit své favority. A bylo se na co dívat. Ať mladší či starší, hrálo se s chutí a radostí. Hrálo se přes 2, 5 hodiny a zúčastnilo se této akce na 40 hráčů různých věkových kategorií.

A jak to dopadlo ? Prvenství si zaslouženě odneslo družstvo rodičů, na druhém místě skončilo družstvo bývalých žáků - dorostenců. Na třetím a čtvrtém místě se umístilo družstvo starších a mladších žáků. Rodiče tak ukázali dětem, že ještě florbal nezapomněli. A mladší - ti ukázali svým rodičům, že už jim to jde docela dobře.

Vůbec ale nebylo důležité kdo se stal vítězem. Nejlepší byla celá atmosféra této akce. Po vánočním sezení u počítačů, televizorů a pojídání dobrot to bylo dobré rozhýbání celého těla.

Všem, kteří přišli, patří poděkování. Fanoušci hlasitě podporovali všechna mužstva. Akce se povedla a všichni se těšíme na další. Ukázalo se, že sport na vesnici ještě táhne !


Vystoupení kouzelníka - prosinec 2009

kouzelník 2009

Dne 18. prosince 2009 navštívil školu kouzelník. Nejprve vystoupil pro první stupeň a mateřskou školu, poté i pro druhý stupeň.

kouzelník 2009

Vystoupení se všem líbilo a mnoho dětí se zapojilo do jeho kouzel.

kouzelník 2009

kouzelník 2009


Vánoční trhy na škole - Den otevřených dveří

vánoční trhy 2009

a tady něco z trhů

vánoční trhy 2009

Den otevřených dveří 12. prosince 2009

Třídy byly připraveny ve vánočním duchu

vánoční trhy

vánoční trhy 2009

Na návštěvě v devítce

vánoční trhy 2009

Obdiv patřil prostřenému stolu v sedmé třídě

vánoční trhy 2009

také v šesté třídě bylo co zhlédnout

vánoční trhy 2009

v osmé třídě zaujal kostlivec a výzdoba

vánoční trhy 2009

na počítačích bylo také veselo

vánoční trhy 2009

na prvním stupni se prodávalo

vánoční trhy 2009

a bylo opravdu co kupovat

vánoční trhy 2009

i ve školce bylo plno

vánoční trhy 2009a výzdoba byla také pěkná

vánoční trhy 2009

opět byla velká návštěvnost a prodalo se hodně výrobků

vánoční trhy 2009

Tak všem děkujeme za návštěvu a budeme se těšit příští rok


Adventní koncerty Granátku

Adventní koncerty Granátku

adventní koncerty

Jako každý rok i letos jsme poctivě nacvičovali vánoční písně a koledy. Proč? Abychom mohli s čistým svědomím zazpívat na adventním koncertě. A že konkurence byla veliká. V sobotu 12. prosince jsme zpívali v kostele sv. Václava v Třebívlicích.

adventní koncerty

Naším předskokanem byl pěvecký sbor gymnázia z Ústí nad Labem. Proti nám jsou už tito zpěváci vyzrálí a zkušení, dokáží se také udržet v několika hlasech. Zazpívali hezky a čistě. My jsme je poslouchali a pozorovali ze zadní části kostela - stáli jsme pod kůrem. Jejich repertoár tvořily anglicky zpívané vánoční písně. Bohužel, ani jednu jsme neznali. Nicméně jejich vystoupení se pro nás kromě poslechu stalo také výukou sborového zpěvu.

adventní koncerty

Po jejich vystoupení jsme přišli na řadu my. Celým naším programem všechny přítomné prováděl Švadla. Zpívali jsme krásné české a moravské koledy, k nim jsme přidali i nové vánoční písně - např. Vánoce v lese. Do našeho repertoáru se vešly i písně jako Dobrý král Václav, Purpura či Rolničky, rolničky. Vystoupení jsme zakončili krásnou českou oslavnou koledou Narodil se Kristus Pán. Do našeho sboru patří také kytary - u těch se střídaly Karča, Jana, Lucka, Andulka, Štěpánka a Nikolka. Po vystoupení jsme sklidili velký potlesk a také nám pan starosta Mgr. Seifert předal koledu - košík plný ovoce. Velmi nás potěšilo, že se koncertu zúčastnila také naše bývalá sbormistryně a zakladatelka Granátku paní Mgr. R. Gaertnerová. I ona byla s naším vystoupením spokojená.

adventní koncerty

O týden později nás čekal koncert v nově otevřeném kostele sv. Martina v Solanech. Tam nás pozval místní starosta pan J. Týce. I zde jsme měli předskokana. Byli to dospělí členové lounského pěveckého sboru Kvítek. Zazpívali opravdu nádherně, čtyřhlase a známé vánoční písně. Měli jsme tu čest je vidět a slyšet už při zkoušce. Byli jsme jejich zpěvem opravdu okouzleni a poslouchali jsme s otevřenými ústy. Naše vystoupení tady bylo stejné jako v Třebívlicích, jen Dobrého krále jsme museli vynechat, neboť nám chyběli sólisté. I zde nám posluchači zatleskali, pan starosta Týce nám pak předal koledu a mohli jsme jet domů. Tentokrát jsme byli opravdu rádi, protože venku bylo - 17 stupňů Celsia a v kostele se netopilo.

adventní koncerty

Naše poslední dvě vystoupení byla v úterý 22. prosince ve školách. Nejdříve na zámku - "Zpívání na schodech" a pak ještě na prvním stupni ve 3. a 4. třídě.


A zase k nám přicházejí čerti, Mikuláš a andělé

Dne 4. prosince jako každý rok navštívili školu Mikuláš, čerti a andělé.

 

Mikuláš ve školce a v družině

Jako každý rok i letos všechny děti ve školce i ve škole navštívil Mikuláš s anděly a čerty. Nejprve se zastavili na prvním stupni základní školy. V první třídě děti hezky zazpívaly a dostaly za to mikulášskou nadílku. Ovšem čerti také dotáhli plný pytel uhlí a pětek. No, snad je nebude paní učitelka rozdávat příliš často.

čerti 2009

Druhá třída byla úplně prázdná, všechny děti zmizely. Ale čerti se nedali a hledali, až je našli. Všichni byli nacpaní pod stolem paní učitelky nebo schovaní okolo něj, takže nebyli vůbec vidět. Ale čerti je vyčmuchali a tak i tyhle děti nakonec Mikulášovi zazpívali. I pro ně měl Mikuláš s anděly sladkou odměnu.

čerti 2009

Spojená třetí a čtvrtá třída byla poloprázdná. Děti z těchto tříd jsou marodi, takže jich tu byla asi polovina. Zlobivci se trochu báli, ale ostatní v klidu zazpívali a andělé měli práci - rozdávali mikulášské dobroty.

Páťáci jsou tady nejstarší, taky se už vůbec nebáli a hned se pustili do zpěvu. I tady následovalo nadělování a poté se Mikuláš s doprovodem rozloučil a pospíchal do školky.

Malé dětičky seděly vzorně všechny pohromadě, některé z nich hned spustily pláč a skončily až s odchodem Mikuláše. Byly ale nejroztomilejší, krásně zazpívaly a při nadělování se většina už usmívala. Andělé se rozletěli mezi děti a povídali si s nimi a tak jejich nervozita opadla.

čerti, Mikuláš a andělé ve škole

Poslední na řadě byla školní družina. Tady byla směs dětí od první do sedmé třídy, některé se ještě bály, ale většina už byla "v pohodě". Po třídách všichni zazpívali nebo přednesli básničku a andělé je za to odměnili.

Všichni dostali odměnu a Mikuláš se svým doprovodem mohl v klidu odejít a vrátit se až za rok.

čerti 2009

čerti 2009

čerti 2009


Plavecký výcvik na prvním stupni

Učíme se plavat

plavání

Začátek školního roku 2009/2010 znamenal pro žáky 3. a 4. třídy účast na povinném plaveckém výcviku. Celkem v 10 lekcích se žáci naučili překonat strach z vody, různé plavecké styly, skoky do vody.

plavání

Všech 15 účastníků výcviku zvládlo alespoň jeden styl plavání. Nejvíce metrů uplavali ze 3. třídy Aleš Jonák a Zlata Hlušičková, ze 4. třídy Miloslav Týce a Kamila Kudrnová.

plavání

Souběžně s výcvikem školáků probíhal také výcvik žáků mateřské školy, kteří překonali strach z vody, bez problémů skákali do vody a někteří se naučili i plavat.


Přírodovědný KLOKAN na škole

přírodovědný Klokan

Tato soutěž byla prováděna 11. listopadu 2009 celostátně. Organizuje jí Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci ve spolupráci s Pedagogickou fakultou. Trvá 45 minut. Je v ní 24 otázek z matematiky, fyziky, chemie, přírodopisu a všeobecných znalostí.

 

Celkem se zúčastnilo z naší školy 14 žáků, v kategorii KADET pro žáky 8. a 9. tříd.

 

Na prvních třech místech se umístili :

přírodovědný Klokan

1. Anna Zelenková ( 9. třída ) - 84 bodů

2. Jana Kozlová ( 8. třída ) - 78 bodů

3. Jakub Reinhart ( 8. třída ) - 75 bodů

 

Blahopřejeme !!!


Exkurze do Památníku v Terezíně

Terezín

Terezín

Dne 5. listopadu 2009 se žáci deváté a osmé třídy zúčastnili exkurze do Památníku v Terezíně. Projektový den byl naplánován v rámci předmětu Dějepis. Cílem exkurze byla návštěva Malé pevnosti a Ghetta.

Terezín

V rámci předmětu se žáci osmé třídy v tomto období seznamují s představiteli habsburské monarchie a proto se při výuce Marie Terezie došlo i na stavbu, která nechvalně proslavila Terezín. Deváťáci zase probírají 2. světovou válku a v rámci ní i utrpení, kterých se dopustili příslušníci Gestapa na lidech uvězněných v Terezíně a probírá se i Holocaust.

Terezín