DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Základní škola a Mateřská škola Třebívlice

Archiv 2012/2013

 

Devítka a lodě

 

Žáci 9. třídy se na závěr svého působení ve školních dílnách pustili do výroby loděk. Pracovali ve skupinkách podle vlastního návrhu. Někdo zvolil metodu vydlabování vnitřní části kusu dřeva, jiní skládali loď z několika částí. Žáci si tuto závěrečnou práci vybrali sami a pustili se do ní opravdu s vervou. Po dobu dvou měsíců intenzivní práce si svoje výtvory navzájem hodnotili a typovali, komu to poplave a komu ne. O tom jsme se nakonec šli společně přesvědčit jednoho, bohužel deštivého, dne v posledním týdnu školného roku na rybník za školou. Všechny lodě se statečně držely na vodě a žáci si zasloužili velikou pochvalu.

 

M. Prokopová

 

Fotogalerie 

 


 

 

Finanční gramotnost hravě

 

Jak si nacvičit spravování financí? Nejlépe hrou na reálný život.

S tímto cílem jsme si s osmáky připravili hrací plány hry Finanční svoboda a pustili se do tajů spravování osobních a rodinných peněz.

Během hry jsme museli platit běžné výdaje rodiny, spořit, kupovat byty, pořizovat auto, kupovat či prodávat akcie, měnit zaměstnání a vůbec řešit věci jako v běžném životě. Hlavním cílem při tom bylo splnit zadané úkoly a nezkrachovat.

Každá dvojice žáků představující rodinu si vytáhla kartu se zadáním své situace a úkoly, čeho mají za 30 let dosáhnout. Výhodou je, že nikdo nehraje proti nikomu, ale každý sám za sebe, a vítězí ten, který splní co nejlépe zadání.

Hra žáky bavila, i když si museli namáhat hlavičky a plánovat, zda a co si mohou koupit nebo ne, jestli investovat, nakupovat, prodávat. Byl to chvilkami boj! Pro někoho naštěstí, pro jiného ke vší smůle, je to však jen hra. Takže i finanční krachy nebo úspěchy byly kryty jen papírky imitujícími peníze. Všichni si však vyzkoušeli, co obnáší uhlídat rodinný rozpočet, a zopakovali učivo z finanční gramotnosti.

A.Klupáková

 

 

Fotogalerie 

 


 

 

Zeměpis v osmé třídě

 

Na závěr zeměpisu v osmé třídě měl každý žák za úkol nalézt a zpracovat informace o libovolném místě ČR. Svou práci každý žák odprezentoval a pozval ostatní na zajímavé místo, které si vybral. Zopakovali jsme si tím učivo, ale i načerpali inspiraci na prázdninová cestování.

A.Klupáková 

 

 

Fotogalerie  


 

 

Výlet druhého stupně

18.června 2013 se vypravili žáci 6. – 9- třídy na společný výlet do Teplic. Cílem bylo Planetárium Teplice, Hvězdárna Teplice a Botanická zahrada.

Přestože bylo velké horko, absolvovali všechno docela dobře. V planetáriu viděli pořad o Sluneční soustavě, pak se prošli lesem na hvězdárnu, mohli se podívat do dalekohledu na slunce, vyzkoušet si sílu slunečních paprsků. A v botanické zahradě na ně čekaly nejen rostliny z celého světa, ale i možnost občerstvení a posezení ve stínu.

 

 

Fotogalerie 


 

Společné kouzlení

 

V pátek 7.června 2013 zavítal na naší školu kouzelník. Nejenže nám předvedl spoustu kouzel, triků a jiných šikovností, ale několik z nás zapojil do samotného kouzlení. A i když jsme všechno viděli zblízka, mysleli si, že všechno prohlédneme, a snažili se něco přiučit, kouzla se dařila jen jemu. Podívejte se na naše společné kouzlení ve fotogalerii.

 

 

Fotogalerie 

 


 

 

Baronka Cup 2013

 

I přes nepřízeň počasí jsme v pátek 31.5.2013 odehráli tradiční florbalový turnaji venkovských škol.

Zúčastnila se družstva ZŠ Třebenice, Velemín, Žalhostice Dlažkovice a naše „áčko a béčko“.   

Prvních šest zápasů rozhodlo a pořadí ve skupinách, pak se soupeřilo o konečné umístění. O vítězi dokonce rozhodly až rozstřely. Síly byly skutečně v tomto roce hodně vyrovnané.

A jak vše dopadlo?

1.m. ZŠ Třebenice

2.m. DDSS Dlažkovice

3.m. ZŠ Třebívlice A

4.m. ZŠ Třebívlice B

5.m. ZŠ Velemín

6.m. ZŠ Žalhostice
 

Ve fotogalerii najdete fotky z konečných zápasů a předávání cen. Děkujeme za účast všem družstvům a blahopřejeme vítězům i oceněnému nejlepšímu brankáři a střelci.
 

A.Klupáková

 

Fotogalerie 

 


 

Výlet do Žatce

 

Pří výuce zeměpisu a přírodopisu se zaměřujeme blíže na náš region. I proto vyrazila v pondělí osmá a devátá třída na výlet do Žatce. Cílem poznávání bylo samo historické centrum města a Pivovar Žatec.

Žáci měli zadány úkoly na pracovních listech, které vyplňovali (pracovní list zde). Líbilo se nám jak náměstí v Žatci se spoustou historických zajímavostí, nejmenší chmelnice na světě,tak především sám pivovar. Žáci se dozvědědli, jak se pivo vaří, stáčí, které značky pivovar vyrábí a kolik různých druhů piva může být. Žatecký pivovar není sice velký, ale je významný ve svém regionu. Produkuje originální výrobky a zaměstnává místní obyvatele.

 

Fotogalerie 


 

Mc Donald Cup

Ve čtvrtek 18.4.2013 6 třeťáků reprezentovalo naši školu v kopané pro mladší žactvo, v základním kole Mc Donald Cupu v Lovosicích.

S dalšími třemi družstvy z lovosických základních škol sehráli zápasy, ve kterých padlo spoustu gólů do všech branek.  Počasí sportu přálo a naši borci se opravdu snažili a hráli dobře.

Ze 4 družstev skončili na 2. místě. Do dalšího kola sice nepoustoupili, ale výborně si zahráli a se svým výkonem mohou být právem spokojení. 

 

A.Klupáková


 

Přijedeme za Vámi

 

Dne 15.4.2013 za námi přijel na besedu pan Tarant z Planetária Most s přednáškou o globálním oteplování a jeho důsledcích, změnách počasí a obnovitelných zdrojích.

Setkali jsme se v prostředí školicího střediska na Leské, v krásné středohorské přírodě. Kromě zajímavých informací jsme  shlédli poutavé  záběry na planetu Zemi. Prohlédli jsme si, jak vypadají jednotlivé elektrárny a jak fungují různé technologie na alternativní výrobu energie.

Na závěr přednášky jsme soutěžili mezi sebou, kdo si pamatuje nejvíc informací. Jako odměnu jsme dostali na ukázku malého solárního robotka. 

Žáci 7. a 8. třídy

 

Fotogalerie


 

Beseda s myslivcem

Ve středu 16. ledna 2013 navštívil 1. stupeň ZŠ Ing. Jan Bittner. Seznámil děti s posláním a prací mysliveckého sdružení. Přinesl dětem na ukázku paroží, zbraně a různé mysliveckého trofeje. Vyprávění bylo velmi zajímavé a poučné. Děti měly spoustu otázek, které jim ochotně pan Bittner zodpověděl. V závěru besedy se děti seznámily s loveckým psem, kterého přivedl pan Václav Vydra.

 

H. Slavíčková

 

Fotogalerie 


 

Účast v soutěži o nejlepší vánoční ozdobu
 

Štěpánka Dvořáková a Dominik Brňovják se v listopadu zúčastnili soutěže o nejkrásnějí vánoční ozdobu v Mariánských lázních.


Tuto charitativní akci podporovala řada významných osobností politického i uměleckého života. Sice nevyhráli, ale i jejich výtvor zdobil vánoční strom v dětském domově a dále bude věnován představitelům katolické církve.

Helena Funk

 


 

Barvy podzimu

 

Podzimní náladou a barvami se nechali žáci společně s paní učitelkou Funk inspirovat v hodinách výtvarné výchovy.

Některé kresby jsou sólové, jindy zas třídy dokázaly sestavit ze svých výtvorů velké obrazy.

Podívejte se sami.

 

Fotogalerie


 

 

 

Turnaj 17.listopadu
 

U příležitosti státního svátku uspořádala naše škola turnaj družstev naší školy a ZŠ Velemín. Zahráli si mladší i starší žáci, žáci i žákyně. Nejednalo se nám o líté boje, ale radost ze sportu. Žáci měli možnost takto potrénovat s jinými družstvy a všichni hráli naplno.


Vyhráli jsme my domácí, ale soupeři byli také dobří.

 

Fotogalerie 


 

Zeměpisné projekty osmáků

Lázeňství je jednou z důležitých oblastí života v ČR. Znát významná a důležitá místa, kterými se můžeme chlubit, je samozřejmě důležité.

I proto se žáci osmé třídy rozdělili na dvojice a každá zpracovala poznatky o jiném lázeňském místě v ČR. Své práce pak všichni prezentovali před ostatními spolužáky. Procvičili si tak nejen hledání informací na internetu, vlastní tvorbu, ale vyzkoušeli si sami na vlastní kůži, jaké to je mluvit před publikem.

 

Aranka Klupáková

 

Fotogalerie


 

 

Jak se bránit

Jak se bránit při napadení zlým psem bylo tématem, se kterým za dětmi 1.-7. třídy přijely 3 chovatelky psů. V kratičké přednášce se nejprve žáci seznámili se samotnými pejsky, zopakovali si, jak se k psům chovat a co jim určitě nesmějí dělat.

Společně také probrali, jak se nejlépe zlému psovi vyhnout a kam se před ním schovat třeba na ulici, po cestě ze školy apod. Důležitý byl samozřejmě nácvik, jak se v případě napadení schoulit do klubíčka, aby nám pes ublížil co nejméně.

Děti se s přivezenými pejsky skamarádili a na památku vyfotografovali.

 

Fotogalerie 

 


 

EXKURZE DO AUTODÍLNY REINHART

Dne 21. 3. 2013 se žáci 8. a 9. třídy jeli podívat do Třebenic na podomácku sestrojenou repliku auta Lotus do autodílny Reinhart a kupodivu to celkem zajímalo i holky. Ale nebylo to, jen o tom, že bychom se podívali a hned se vraceli domů. Pan Petr Reinhart nám také nám předvedl, jak se opravují auta přes počítačové programy, provedl nás po autodílně, vysvětlil a ukázal nám, jakým způsobem se opravují auta.

Patrik Janouch

Fotogalerie