DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Základní škola a Mateřská škola Třebívlice

Archiv 2011/2012

STARTUJEME ŠKOLNÍ ROK 2011/2012

Dne 1. září se na pomyslné startovní čáře sešli noví i „staří“ žáci ZŠ Třebívlice. Ve školních lavicích jsme přivítali 128 žáků, z toho 70 žáků na 1. stupni. Přejeme jim do nastávajícího školního roku spoustu chuti k učení, dobrých kamarádů a zajímavých zážitků.

Prvňáčci přišli celí nedočkaví, s velkými kornouty a samozřejmě aktovkami na  první učebnice a školní pomůcky. Ve škole je přivítala paní ředitelka Aranka Klupáková, pan starosta Josef Seifert a samozřejmě i paní učitelka třídní, paní Daša Cupalová. Svůj opravdový první školní den zahájilo celkem 16 prvňáčků.

 

Nikdo z prvňáčků se školy nebál a všichni se ochotně zapojili do „akce“. Převzali si dárečky, pomůcky a vybrali si svoji značku, která jim bude sloužit do doby, než se naučí si sami věci podepisovat.

I v ostatních třídách čekaly na žáky paní učitelky. V některých třídách přibyli noví žáčci, v jiných byla nováčkem naopak paní učitelka.

Ve druhé třídě přívítala své žáčky paní učitelka Miroslava Fedurcová.

 

Třeťáky přívítala po prázdninách paní učitelka Petra Rulfová.

Ve spojené čtvrté a páté třídě přivítala školáky paní učitelka Marie Pazderová.

Nováčky na 2. stupni jsou jak šestá třída, tak jejich třídní učitelka paní Eva Krátká.

 

Sedmou třídu přívitala nově třídní paní učitelka Monika Prokopová.

 

Osmáky po prázdninách přivítala jejich třídní učitelka paní Ivana Svobodová.

Devátou třídu přívítala paní učitelka Marie Vinšová.

 

Více ve fotogalerii


 

Sběrové akce v roce 2011/2012

V září, listopadu, lednu, dubnu a červnu proběhne sběr tříděného papíru, PET lahví a nápojových kartonů. Nápojové kartony se počítají na kilogramy do sběru papíru.  

Pokud se však chce někdo zapojit, musí krabice upravit. Obaly musejí být rozříznuté, vypláchnuté a suché, jinak je sběrna nepřevezme. Nenoste, prosím do školy mokré nevypláchnuté krabice.

Průběžně lze do školy odevzdávat drobný kovošrot, vybité baterie mimo autobaterií a vysloužilou elektroniku, PC, televize, mobilní telefony apod.  Velké elektrospotřebiče (lednice apod.) je třeba předem domluvit.

Děkujeme všem, kteří již přispěli i těm, kteří přispějí.

A. Klupáková


 

PŘEDNÁŠKA O HOUBÁCH

Pan Malý z mykologické společnosti připravil pro žákyně a žáky ZŠ přednášku o významu hub. Děti se dozvěděly, jaké houby se vyskytují v České republice, které jsou jedovaté a děti by si na ně měly dát pozor.

Též děti seznámil s léčivými houbami a jejich  účinky na lidský organismus.  Na závěr je nezapomněl poučit o způsobech jejich zpracování a možnostech tepelné úpravy.

 

Fotogalerie


 

FLORBALISTÉ NA NÁVŠTĚVĚ VE VELEMÍNĚ
 

V rámci projektu Baronka s florbalem naši žáci navštívili Sportovní den ZŠ ve Velemíně, kde sehráli přátelské utkání. Za náš tým nastoupili žáci a žákyně z celé školy.

Ač se jednalo o přátelské utkání, oba týmy si nic nedarovaly a po tvrdém boji vyhrál tým ZŠ Velemína 3:1. Našim sportovcům gratulujeme ke skvělému výkonu! Více ve fotogalerii.

 

Fotogalerie

 


 

Libochovická brána 2012


V sobotu 19. května 2012 se uskutečnil 21. ročník Libochovické brány, což je oblastní kolo soutěže dětské trampské písně. Každý rok sem jezdíme tancovat country, většinou děvčata z 1., 2.  a 3. třídy. Po tancování se chodíme fotit do zámeckého parku, abychom měli pěknou vzpomínku. V letošním ročníku jsme ale měli plné ruce práce – museli jsme držet palce. Do soutěže pěveckých skupin byla totiž přihlášena i třebívlická děvčata z Granátku. Bylo jich sedm, byla z 2. stupně naší školy a byla to:

Ze šestky Nikola Rulfová a Sára Vejmělková, ze sedmičky Štěpánka Dvořáková a z osmičky Tereza Husáková, Lucie Zimmermannová, Iveta Wildová a Anna Láchová.

Při svém vystoupení se děvčata trochu bála mikrofonů, jinak ale jejich zpívání nemělo chybu. Bylo to jejich první soutěžní vystoupení a dívky si vyzpívaly 2. místo. Kromě diplomu dostaly taktéž sladkou odměnu a několik drobností na památku. Všem – zpěvačkám i tanečníkům a tanečnicím- patří dík za vzornou reprezentaci školy.          

 

L.Tichá, ved. kroužků

 

Fotogalerie

 


 

Zdravě a chutně

Zdravě a chutně je zásada stravování, kterou si v hodinách prvouky osvojovali žáci třetího ročníku ZŠ Třebívlice.

Nejprve se seznámili s různými druhy ovoce, zeleniny, mléčných výrobků aj. Povídali si o škodlivosti sladkostí, colových nápojů, hamburgerů, krekrů ad.

A aby poznali, že stravovat se dá opravdu chutně a zdravě zároveň, procvičili si to v praxi. Začali studenou kuchyní. Chutné ovocné saláty a tousty se zeleninovými pomazánkami hýřily pestrostí barev a chutí. Žáci si přinesli hojnost vlastních surovin a využili i plody z projektu Ovoce do škol. Nezapomněli ani na zásady estetického stolování a jejich prostřené stolečky připomínaly recepci.

Tento způsob výuky měl u všech úspěch a žáci se již teď těší na další „lekce“ vaření.

Mgr.P.Rulfová

Fotogalerie


 

Baronka Cup 2012 – Třebívlice bodovaly
 

Za krásného počasí se v pátek 25.května 2012 konal v Třebívlicích florbalový turnaj Baronka Cup 2012.

O vítězství se v něm utkalo 6 družstev z 5 základních škol. Pozvání organizátora ZŠ Třebívlice přijaly základní školy Budyně nad Ohří, Třebenice, Velemín a Žalhostice. Družstva mohla být smíšená, a tak si zahrály i dvě dívky.

Velmi chválíme všechny hráče za čistou hru bez zbytečných faulů a bez zranění. Žáci sehráli celkem 9 zápasů, ve kterých rozhodli o konečném umístění svých družstev.

Obrovskou zaslouženou radost měli žáci domácích – ZŠ Třebívlice A, kteří po několika letech vybojovali prvenství. Druhou příčku obsadila ZŠ Třebenice a třetí ZŠ Budyně nad Ohří. Druhé družstvo domácích Třebívlice B skončilo na čtvrtém místě. O poslední dvě příčky se podělili nováčkové turnaje ZŠ Velemín a Žalhostice.

Turnaj se konal jako jedna z akcí projektu Florbal s baronkou, na který ZŠ Třebívlice získala prostředky z dotačního titulu Volný čas Krajského úřadu Ústeckého kraje. Cenami přispěla i Lovochemie Lovosice a Pojišťovna Uniqa.

Z rukou vedení ZŠ Třebívlice a starosty obce Třebívlice převzala družstva na 1.-3.místě poháry, medaile a drobné dárky. Vyhlášeni byli i nejlepší střelec a brankář zápasu, oba z vítězného družstva.

Velké poděkování a uznání patří všem, kteří se podíleli na přípravě i realizaci, zejména trenérovi domácích panu Štěpánovi.

Těší nás zájem žáků o tento sport i zájem okolních škol o spolupráci v oblasti sportu. Proto chceme v této tradici pokračovat i napřesrok.

 

Mgr. Aranka Klupáková

 

Fotogalerie

 


 

Najdi, co hledáš!

Najdi, co hledáš! Je vědomostní soutěž pro třídy 2. stupně ZŠ a víceletých gymnázií. Soutěž trvala celkem 7 týdnů. Skládala se z 3 základních soutěžních kol a jednoho kola finálového. Základní soutěžní kola se skládala z 2 soutěžních týdnů. Do soutěže se zapojili tito žáci: Kamila Kotlářová, Michaela Gebhartová, Josef Mareš, Marek Rybář, Lucie Filousová, Kamil Lehký, pod vedením paní učitelky Lenky Reinhartové.

Každý rok se soutěží o spousty krásných cen. Tou hlavní je jako vždy kompletní vybavení počítačové učebny.

My jsme se bohužel do finálového kola nedostali, ale neměli jsme k tomu daleko. A zde vám dáme na ukázku jednu z 10ti soutěžních otázek týkající se jednoho kola.

 

Pan Zelený byl celkově překvapený, kolik u nás jezdí aut. Krasty mu vyprávěl, že se jejich počet stále zvyšuje. Doložil to i nějakými čísly. Pan Zelený si zapamatoval všechna. Jen jedno se mu vytratilo z paměti. A to kolik obyvatel Československa připadalo v roce 1989 na jedno auto. Poraďte mu, kolik to bylo.

    a) jedno auto na více než 6 obyvatel

    b) jedno auto na více než 4 obyvatele

    c) jedno auto na více než 3 obyvatele


 

Kytičkový den

Dne 16.5.2012 se naše škola zapojila již tradičně do kytičkového dne.

V tento den se po celé ČR prodávají symboly květu Měsíčku lékařského. Výtěžek akce je v tomto roce věnován na výzkum a prevenci nádorových onemocnění Ledvin a močových cest.

Naši žáci Štěpánka a Jakub prodali ve škole a obci 100 kusů květinek. Děkujeme všem, kteří si symbol zakoupili i našim prodávajícím.

Fotogalerie

Den dopravní výchovy

 

Pochopit a osvojit si zásady pohybu v dopravním dění, prokázat praktické dovednosti v jízdě na kole nebo koloběžce, umět reagovat na dopravní značky. To všechno si dal za cíl projektový Den s dopravní výchovou, který se uskutečnil 30.dubna 2012.

Pro 1.stupeň ho připravila paní učitelka Slavíčková a s kolegyněmi jej nadšeně realizovaly. Nadšené z netradičního způsobu výuky byli i žáci.

Ani 2.stupeň nezůstal pozadu. Pod vedením paní učitelky Prokopové proběhla dopravní výchova i zde. Žáci si připomněli dopravní značky a situace a 6.a7. ročník prokázal i zručnost v jízdě na kole. 3 nejlepší v každé disciplíně byli odměněni. Kdo to byl? Na to se podívejte do fotogalerie.

 

Fotogalerie

 


 

Akademie 2012

 

V úterý 3.dubna 2012 se v odpoledních hodinách sešli na sále obchodního střediska mnozí žáci školy. Všichni se těšili, až předvedou divákům svá vystoupení. A že diváků přišlo! Ani se všichni nemohli vejít do sálu.

Akademii zahájil taneční kroužek a po něm nejmenší účinkující – děti z mateřské školy. Po nich se střídaly třídy jedna za druhou, školní družina i žáci ZUŠ. Celou akademii zakončil svým vystoupením pěvecký sbor.

A co se líbilo? Všechno. Každé vystoupení mělo své kouzlo. Ať už bylo taneční, divadelní či humorné. Velký potlesk sklidili například sedmáci s vlastním ztvárněním pověstí z počátků českého národa nebo třeťáci s profesionálním vystoupením Ezopovy bajky. Rytmická vystoupení zas roztleskala publikum.

Obdiv patří všem účinkujícím a dík paní učitelkám, které pomohly žákům s přípravou.

 

Fotogalerie

 


 

 

Olympiáda z Čj

 

Ve středu 21.3.2012 na nás – Míšu a Kamču – čekalo okresní kolo olympiády z Čj. v Litoměřicích.

Na cestu jsme vyrazily hned ráno pod vedením p.uč. Reinhartové a celou cestu jsme obě přemýšlely, čeho by se mohlo týkat slohové téma.

Po příjezdu na místo soutěže nás usadili v jedné třídě a proběhlo představení poroty, seznámení s průběhem soutěže a zahájení. Následovalo rozdělení do tříd. Každý musel sedět v lavici sám.

Prvním úkolem byla slohová práce na téma „ A je tu zase pondělí“ – z pohledu věci, kterou denně používáme. Např. propisky. Druhou částí byla zajímavá cvičení, která se netýkala suchého pravopisu, ale např. vhodně či nevhodně formulovaných vět. Přišlo nám to jako celá spousta netradičních chytáčků.

Celý den jsme si s ostatními soutěžícími užili a společně i konzultovali, co jsme popletli.

Určitě to byla zajímavá zkušenost a přínos pro naše další studia.

 

Míša a Kamča

 


 

 

O Pohár ministra školství

 

Ve středu 21.3.2012se zúčastnil náš florbalový školní tým Dravci okresního kola turnaje o Pohár ministra školství. Zápasy probíhaly v Litoměřicích v Kalich aréně.

Celkem se tohoto kola zúčastnilo 5 družstev a my mezi nimi skončili na 3.místě. A jak to probíhalo?

První zápas jsme odehráli až 2 hodiny po zahájení, a to proti Brozanům.Výsledek nebyl potěšující – prohra 7:2.

Ani druhý zápas se nám nevydařil tak, jak jsme chtěli. Prohra 4:1 se ZŠ Terezín. Zápas byl velice vypjatý, hrálo se tělo na tělo a soupeř neváhal faulovat.

Další zápas byl velice důležitý, proti nám stáli Třebenice. Zápas se přeléval ze strany na stranu a rozhodlo až pár dobře mířených střel z čepelí našich hokejek. Konečný výsledek 5:3 v náš prospěch  nás nastartoval.

Poslední zápas jsme si již nedali vzít a vyhráli nad Budyní 10:7.

Celkové třetí místo odpovídalo naší hře a domů jsme se vraceli s pomyslným bronzem.

 

Pepa a Dravci

 

Fotogalerie  


 

NEJLEPŠÍ CHEMIK LITOMĚŘICKA

      23. února 2012 se konalo vyhlášení výsledků druhého ročníku soutěže o nejlepšího chemika Litoměřicka. Soutěž pořádá Střední odborná škola technická v Lovosicích ve spolupráci s VŠCHT Praha, Lovochemií Lovosice a Ústeckým krajem. Je určena pro žáky devátých tříd základních škol litoměřického okresu. Soutěže se zúčastnilo 220 žáků z 16 základních škol. O náročnosti testu prověřujícího znalosti a dovednosti z chemie svědčí to, že nadpoloviční bodový zisk se podařilo získat pouze 45 žákům.

     Michaela Gebhartová s několika dalšími žáky jiných škol získala 5. místo s počtem 24 bodů. Ze slavnostního předávání cen si kromě hezkého pocitu odnesla účastnický list spolu s odměnou.


 

Zápis do 1. třídy

 

Dne 2.2. 2012 proběhl do ZŠ Třebívlice zápis budoucích prvňáčků. Dostavilo se celkem 13 dětí, všechny byly zapsány, pouze jedno dítě podalo žádost o odklad školní docházky.

Máme radost z toho, že se děti vůbec nebály a byly šikovné. Jak pracovaly, si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Fotogalerie


 

 

SCÉNKY V DEVÁTÉ TŘÍDĚ

Během odpoledního vyučování v rámci literatury žáci deváté třídy dostali za úkol připravit si krátkou scénku na motivy filmu nebo slavného příběhu.  První skupina si vybrala film Titanic. Slovy tvůrců scénky „Tato scénka ukázala to, že Rose nebaví její společnost, chtěla vyzkoušet něco obyčejného, i když třeba něco, co je padlé na hlavu. K tomu ji velmi pomohl a rád s ní tajně trávil čas Jack. Jen s ním se zasmála a naučila se i nevhodné věci, které ji přišly vtipné a její matce se to vůbec nelíbilo.“  Hlavní představitel Jacka o scénce řekl: „Byla o tom, že Rose chtěla být obyčejná, ale moc jí to nešlo.“

Druhá scénka byla na motivy Robina Hooda. Tvůrci uvedli, že scénka byla o „napadnutí Robina Hooda a sražení ho k zemi.“ Ale nakonec Robin Hood vyhrál pomocí luku. Robin Hood přepadal bohaté a chudým dával. Autoři se poněkud odchýlili od tradičního pojetí, neboť se Robinovi povedlo oloupit i žebráka.

Poslední scénka byla na motivy pořadu Na Stojáka. Tvůrci scénky uvedli: „Naše scénka byla předváděna na základě scénky z pořadu Na Stojáka, kterou předváděl jeden vypravěč, a další byli fandové, kteří měli za úkol povzbudit atmosféru a diváky.“ Sami tvůrci uváděli, že to bylo „dobrý a vtipný“.

Na závěr lze říci, že všechny scénky byly velmi originální a zasmála se při nich celá třída. 


 

Pernštejni - skupina historického šermu

Dne 26. 1. navštívili školu dva „kamarádi“ šermíři, kteří nám už jsou pár let věrní a navštěvují nás. Tito historičtí šermíři a zároveň herci předvedli představení s ukázkami z doby Lucemburků, což bylo ve 14. – 15. století.

Do vystoupení zapojili i diváky, a tak si Jirka vyzkoušel tíhu rytířské zbroje na vlastní tělo (ale nebylo to těch 40kg jako tehdy). Další tři kluci se stali na okamžik pážaty, každý dostal plášť, přilbu a věrného oře a soutěžili mezi sebou v různých turnajových disciplínách.

Poté šermíři postupně představili lucemburské panovníky, kteří vládli v českých zemích, vyprávěli různé zajímavé a humorné historky a nakonec se odehrál ukázkový souboj s odvetou, skončil 1:1. J

Více ve fotogalerii


 

      Sbírka pro SIDUS

        V předvánočním čase probíhá každoročně spousta dobročinných akcí.

    Naše škola se v tomto roce zapojila do sbírky pro Fond SIDUS. Ten z výtěžků prodejních akcí upomínkových předmětů přispívá Pediatrické klinice UK 2:LF Fakultní nemocnice v Motole a Dětské Klinice Fakultní nemocnice Olomouc. Peníze jsou určeny na nákup potřebných přístrojů pro dětské pacienty.

 

    Naše škola přispěla k 16.12.2011 částkou 2295 Kč, kterou pomohly vybrat žákyně deváté třídy.


 

Dřevodílna


V úterý 6. 12. 2011 jsme se společně se dvěma žáky 9. Třídy, Zdeňkem Janeckým a Vaškem Kuglerem, zúčastnili v rámci akcí Integra Kurzu rozvoje dovedností a zručností, tentokrát v dřevodílně ve škole v Dlažkovicích.

Kromě nás přijelo i několik žáků z Třebenic, Libochovic a Velemína. Práci v dílně vedl pan Kotlář, který zde působí jako kmenový vychovatel a v této dílně se svými svěřenci pracuje. Chlapci měli za úkol vytvořit ze dřevěného polotovaru a sušených květů vánoční ozdobu. Tu si mohli odnést domů a použít např. jako pěkný dárek pro svoje nejbližší.

Zdeňkovi i Vaškovi se práce velmi podařila. Bylo vidět, že oba jsou velmi zruční a mají v této oblasti řadu zkušeností, na rozdíl od žáků z některých ostatních škol, kteří nemají možnost v dílnách pracovat a pro něž to byla zajímavá zkušenost.
 


 

Hodina moderní chemie

V úterý 6. 12. 2011 jsme měli milou návštěvu. Díky tomu, že se dvě žákyně přihlásily do soutěže NEJLEPŠÍ CHEMIK LITOMĚŘICKA na naší školu přijeli dva studenti VŠCHT v Praze Iva a Ondra. Předvedli žákům spoustu zajímavých pokusů, které by v běžných hodinách chemie neměli možnost vidět. Nakonec pro zúčastněné žáky "uvařili" (za pomoci dusíku) výbornou ananasovou zmrzlinu.
Oběma moc děkujeme.

Více fotografií ve fotogalerii.


 

 

Pohádkové odpoledne – setkání 1. a 9.třídy

Na pohádkové setkání, které se konalo 25.11., se malí prvňáčci velmi těšili a deváťáci byli zvědaví.
Pro prvňáky jsme si došli do jejich třídy. Seděli tiše v lavicích. Od paní uč. Cupalové věděli, že si pro ně devítka nachystala různé úkoly s pohádkami. Po příchodu na vyšší stupeň si vzal každý deváťák, kromě moderátora Pepy Mareše a technika Marka Rybáře, k sobě do lavice svého nového malého kamaráda. Legrační bylo to, jak prvňáčci na svých malých židličkách nebyli v lavicích téměř vidět. Začaly se plnit různé úkoly: poznávání pohádkových postav, písniček, skládání puzzle Večerníčka, kreslení motýla Emanuela.


 

Hodně se líbil krátký rozhýbávací ,,ptačí“ tanec.
Po sečtení bodů se vyhlásili vítězové a rozdaly pamětní listy a omalovánky. Na pomyslném stupínku vítězů se umístili:
1. Terezka Daňková
2. Honzík Klupák
3. Klárka Zímová


zpracovala: Petra Michalcová 

Fotogalerie 

 


 

Beseda s policií

V úterý 22. listopadu 2011 jsme měli nečekanou návštěvu.  Navštívili nás paní nprap. Pavla Kofrová (Policie ČR, oddělení Litoměřice) a pan Tomáš Rottbauer (Městská policie Třebenice).

Přijeli pobesedovat s žáky 8. a 9. třídy na téma užívání návykových látek, nebezpečí konzumace alkoholu, trestná činnost nezletilých a trestní zodpovědnost každého z nás po získání občanského průkazu.

V našem okruhu působí určitá skupina lidí, která svým chováním obtěžuje nás i vesnici, a tak byla beseda zaměřena přímo na jejich chování. Pan Rottbauer se snažil s jejími členy, kterými jsou bohužel i naši spolužáci, jednat férově. Vysvětlil jim, že ničení cizích věcí, pití alkoholu a používání omamných látek (marihuana) z nich nedělá žádné borce, ale lidi na okraji společnosti.

Doufáme, že si nejen oni, ale i všichni ostatní vzali ponaučení.

Fotografie naleznete ve fotogalerii.

 


 

Beseda s ledovým králem

Ve středu 9.11.2011 jsme se mohli – 4 zástupci žáků a paní učitelka Vinšová – zúčastnit v Libochovicích besedy s bývalým reprezentantem ČR a členem vítězného týmu z Nagana Jiřím Šlégrem.

Dozvěděli jsme se o řeholi špičkového sportu, o jeho obětech i přínosech. A také nám Jiří Šlégr říkal, že by se s námi nejraději potkal někde na hřišti, aby viděl, že sport nám není cizí. Že každý žák, každý člověk by se sportu nějakým způsobem věnovat měl. A u nás dětí je hlavní všestrannost, nestačí chtít dělat jen jednu věc.

Pan Šlégr nám poskytl čas na dotazy a nebál se odpovědět i na citlivé otázky. Ale co zdůrazňoval, je potřeba každého člověka vytrvat v tom, čeho chce dosáhnout.

Fotogalerie


 

Jako od profíků


O tom, že jsou letošní sedmáci šikovní není pochyb. Při první praktické hodině vaření si na rozcvičení kuchařských dovedností vyzkoušeli studenou kuchyni – pomazánky.

Pět skupinek si připravilo vlastní recept, propočetlo suroviny a provedlo nákup. Nikdo se „neulíval“ a o vítězi rozhodlo konečné hlasování. Všechny pomazánky chutnaly výborně a na talířích nezůstak ani drobeček.

Galantní chlapci se pak pustili do umývání nádobí. Nevěříte? Přesvědčete se ve fotogalerii.

 Fotogalerie


 

Výtvarné klání

Své výtvarné dovednosti poměřili deváťáci a prvňáci a vznikl tak pestrobarevný fantazijní prales. Bylo zajímavé, jak stejné téma zaujalo obě skupiny.
Žáci druhého stupně zas soutěžili v tvorbě komiksů. Ve třídách utvořili skupinky a zvolili téma. Jejich dílka opět zdobí chodby.

 Fotogalerie

 


 

 

Exkurze VI. třídy – Obecní úřad Třebívlice

Dne 18. října jsme se v rámci Občanské výchovy vydali na návštěvu Obecního úřadu. Zde na nás již netrpělivě čekala matrikářka paní Mayerová a ekonomka paní Kocánková. Paní matrikářka nám ukázala ověřovací knihy a listiny pro evidenci obyvatel.

Dále jsme se šli podívat do kanceláře pana starosty. Pan starosta Josef Seifert nás mile přivítal. Dozvěděli jsme se, k čemu slouží zastupitelstvo obce, kolik má členů, jak často se koná jeho zasedání, o čem zastupitelstvo rozhoduje a jaký je rozdíl ve veřejném a neveřejném zasedání. Získali jsme informace také o Radě obce, která se skládá z pěti členů a schází se častěji nežli zastupitelstvo.

Krátce jsme se zastavili v kanceláři firmy Serviso a Integro, kde jsme něco málo zjistili o tzv. dotačních programech a výběrových řízeních.

Největším zážitkem pro nás byla obřadní síň obce Třebívlice. Tady si někteří z nás vyzkoušeli, jaké to je být starostou, jak těžký je slavnostní znak, jak dlouhý je projev pro nové občánky Třebívlicka. Zkusili jsme si i opravdový svatební obřad s oddávajícím starostou, paní matrikářkou, nevěstou, ženichem, svědky a ostatními svatebčany. Po obřadu jsme ještě nahlédli do pamětních listin zde oddaných osob, do knihy zemřelých – úmrtní listiny a do krásné veliké kroniky narozených z počátku 20. století. V této poslední knize jsme obdivovali zejména krasopis tehdejších farářů. Paní Kocánková nás informovala o důležitosti užití tzv. dokumentačního inkoustu v úředních knihách.

Za nové poznatky jsme poděkovali a rozloučili jsme se. Ještě ve škole jsme byli plni dojmůJ

 


 

Elektrosběr? ANO!


I v tomto školním roce pokračujeme ve sběru vysloužilé elektroniky, drobných elektrických spotřebičů a baterií. Jsme rádi, že naši službu využívají průběžně občané z okolí a společně s námi šetří životní prostředí.
 

Tentokrát jsme k odvozu připravilli 8 televizorů, 90 kg malých spotřebičů a plný vak eletronických součástek.

 

Více ve fotogalerii


 

Devítka v Litoměřicích

Při rozhodování o volbě budoucího povolání mohla pomoci deváťákům návštěva výstavy ŠKOLA 2011, která se konala ve dnech 10.-12.10.2011 v Litoměřicích.

Tuto výstavu navštěvují naši žáci každoročně, aby se seznámily s nabídkou různých SŠ a učilišť z našeho regionu. Zúčastněné školy zde mají své stánky s informacemi o aktuálně nabízených učebních a studijních oborech.

Deváťáky zaujaly především ukázky z praxe, vystavená funkční technika, ochutnávky. Odnesli si spoustu informací a letáčků, které jim mají usnadnit výběr školy.


Součástí exkurze do Litoměřic byla i návštěva Hradu s expozicí o historii i současnosti vinařství našeho regionu. Tato historická budova byla nedávno rekonstruována a stává se kulturním, společenským a vzdělávacím centrem. Návštěvu všem doporučujeme.

Více fotografií ve Fotogalerii


 

Výtvarníci jsou zpátky

Se začátkem školního roku se na chodbách školy objevila výtvarná dílka žáků. Nechybí mezi nimi ani pokusy o kopii portrétu Mony Lisy. Pro nejpovedenější z nich mohou žáci i zaměstnanci školy hlasovat do poloviny září.

 

Fotogalerie


 

Ředitelka ZŠ a MŠ Třebívlice

vyhlašuje pro školní rok 2010/2011

soutěž ve  sběru tříděného papíru a PET lahví

Soutěží se v kategoriích:

  1. Jednotlivci s nejvyšším počtem odevzdaných kilogramů papíru.

    Odměněni budou žáci na 1. – 3. místě.

  1. Jednotlivci s nejvyšším počtem odevzdaných pytlů se sešlapanými PET lahvemi (nedávat lahve od oleje).

         Odměněni budou žáci na 1. – 3. místě stejně jako v kategorii PAPÍR.

  1. Třída s nejvyšším počtem odevzdaných kilogramů papíru na 1 žáka. Odměněna bude třída na 1. místě formou příspěvku na školní výlet.

Sběr se bude odevzdávat v polovině září, listopadu, ledna, dubna a června v předem oznámených termínech do vestibulu II. stupně ZŠ.

Vzhledem k tomu, že se v minulosti objevily nesrovnalosti v počtu nahlášených a odevzdaných kilogramů papíru, bude sběr namátkově převažován. Do 1 pytle se musí vejít asi 50 sešlapaných PET lahví objemu 1,5-2 l.

V kategorii papír lze odevzdávat i nápojové kartony. Musejí však být rozříznuté, vymyté a vysušené. Váží se jako papír na kg.

 

                                                                               Mgr.Aranka Klupáková

                                                                                                            ředitelka školy

V Třebívlicích dne 5.9.2011


 

Nový blok - dvojitým kliknutím zde, zahájíte úpravu bloku...